“Stof mag dan het
begin en einde aller dingen zijn, in de tijd daartussen kunnen we het beslist missen; stof is dan alleen maar een probleem”



De lucht waarin we leven

Het belang van gefilterde lucht in uw woning

Luchtbehandeling

Hoe werkt een filter

Filter in uw toestel





De lucht waarin we leven


De lucht waarin we leven en werken bevat verontreinigingen in wisselende hoeveelheden. De verontreiniging van deze lucht is uiteenlopend qua afmeting en vorm en van chemische samenstelling.Deze vervuiling kan een kunstmatige of natuurlijke oorsprong hebben.

Enerzijds hebben we te maken met de wetten der natuur:
vulkanische uitbarstingen
bosbranden
verschillende weersinvloeden >>> zandstormen, wind


Anderzijds hebben we te maken met:
verbranding van brandstoffen >>> huishoudelijke doeleinden
industriële doeleinden
uitstoot van gassen >>> transport (auto’s/vliegtuigen)
industriële processen

Naast de oorsprong en samenstelling van de verontreiniging van de verontreiniging is van belang in welke hoeveelheid of concentratie zij voorkomen. Chemisch gezien bestaat zuivere lucht uit een mengsel van negen permanente gassen waarin stikstof, zuurstof, argon en kooldioxide samen ongeveer 99,9% van het totale gewicht van de lucht uitmaakt. Verschillende metingen hebben uitgewezen dat in een m3 lucht zich miljoenen sofdeeltjes bevinden.

Door verschillende factoren die invloed hebben (industrie/weer) is de aard van de stof op geen twee plaatsen identiek, echter zijn er altijd bepaalde overeenkomsten in samenstelling, die een vrij juiste beoordeling mogelijk maken i.v.m. de selectie van bepaalde fitertypes.


Het belang van gefilterde lucht in uw woning

De hedendaagse buitenlucht is door de toenemende industrialisatie en transportgebruik sterk verontreinigd. Als deze lucht ongefilterd toegepast zou worden in ruimten waarin mensen wonen en werken zou dit resulteren in een hoog ziekteverzuim en/of lagere productiviteit. De juiste filtratie is dus van belang voor de gezondheid van mensen.

Luchtfilters worden in het algemeen toegepast om de omgevingslucht te filtreren alvorens deze voor diverse doeleinden wordt gebruikt. De filters dienen ervoor te zorgen dat de aangezogen en ingeblazen lucht aan de vereiste condities voldoet, dit ter bescherming van de mens en verbetering van het binnenmilieu van uw woning.

En filtreren is noodzakelijk want een veelzeggende tekst opgenomen uit een bedrijfspresentatie (derden) zegt ons:

“Stof mag dan het begin en einde aller dingen zijn, in de tijd daartussen kunnen we het beslist missen; stof is dan alleen maar een probleem”

Luchtbehandeling

Luchtbehandeling in uw woning kan wordt omschreven als het proces of behandeling van lucht om te zorgen voor zuiverheid en distributie van de lucht.
Het systeem dat in uw woning is aangebracht is een zogenaamd gebalanceerd ventilatiesysteem, een comfort systeem die tot doel heeft dat uw woning continue wordt voorzien van verse gefilterde buitenlucht en dus twee vereiste heeft namelijk zuiverheid en distributie van de lucht.


Hoe werkt een filter

Het zogenaamde stofvangst mechanismen van luchtfilters, we onderscheiden een viertal stofvangst mechanismen:

Zeef-effect
Deeltjes met een grotere diameter dan de afstand tussen twee vezels kunnen er niet door.

Interceptie-effect
Een stofdeeltje dat door zijn kleine diameter de luchtstroom moet volgen, komt zo dicht bij een vezel van het filtermedium dat het hiertegen botst. Het beste resultaat wordt verkregen als het medium een groot aantal fijne vezels bevat waarvan de diameter van de vezels gelijk zijn aan de diameter van de te vangen stofdeeltjes. Tevens wordt door het verhogen van de luchtsnelheid de botskans vergroot.

Inertie-effect
Hierbij wordt gebruik gemaakt van de luchtsnelheid. Grotere stofdeeltjes kunnen de luchtstroom door de plotselinge stroomverandering om de vezels heen niet meer volgen en botsen zo frontaal op de vezels die de luchtstroom afbuigen. Dit effect neemt toe bij verhoging van de luchtsnelheid en als de deeltjes groter worden. Het neemt af als de diameter van de filtervezel en stofdeeltjes kleiner wordt.

Diffusie-effect
Deeltjes kleiner dan 1 micron volgen de stromingslijnen om de vezels niet. Ze worden beïnvloed door een moleculaire beweging. Dat wil zeggen, ze worden door de luchtmoleculen in een trillende zigzag beweging gebracht, en door de filtervezels vastgehouden als ze hiermee in aanraking komen. De kans dat de stofdeeltjes in aanraking komen met de vezels stijgt als de luchtsnelheid, vezeldiameter en deeltjesgrootte kleiner worden.

Filter in uw toestel

Indeling in klasse van de filtertypen die gebruikt worden in gebalanceerdeventilatiesystemen:

Toepassing of proces

Stof opvangprestatie

Filter efficiency

Filter klasse

Grove filtering:
Bescherming tegen Insecten,
textiel draadjes en grove deeltjes

Bescherming van
15 – 20 µm

50 – 80% opvang

G1

G2

Middelmatig niveau filtering:
Bescherming tegen pollen, toegepast in simpele ventilatiesystemen

Bescherming van
5 – 15 µm


80 – 99% opvang

G3

Hoog niveau filtering;
Toegepast in airconditioningsystemen, keuken apparatuur en verfcabines

Bescherming
Tot < 5 µm
filter voor fijn filter

>90% opvang

G4