De lucht waarin we leven

Filtertechniek


Het belang van gefilterde lucht


De hedendaagse buitenlucht is door de toenemende industrialisatie en transportgebruik sterk verontreinigd. Als deze lucht ongefilterd toegepast zou worden in ruimten waarin mensen wonen en werken zou dit resulteren in een hoog ziekteverzuim en/of lagere productiviteit. De juiste filtratie is dus van belang voor de gezondheid van mensen.


Luchtfilters worden in het algemeen toegepast om de omgevingslucht te filtreren alvorens deze voor diverse doeleinden wordt gebruikt. De filters dienen ervoor te zorgen dat de aangezogen en ingeblazen lucht aan de vereiste condities voldoet, dit ter bescherming van de mens, het milieu, machine of product.


Luchtbehandeling


Luchtbehandeling wordt omschreven als het proces of behandeling van lucht. Om te zorgen dat gelijktijdig de temperatuur, luchtvochtigheid, zuiverheid en distributie van de lucht voldoet aan het vereiste gesteld voor de gebruiker van de geconditioneerde ruimte.

Luchtbehandeling voor andere doeleinden dan comfort doeleinden worden gerekend onder “industriële lichtbehandeling” de vier genoemde vereiste van temperatuur, luchtvochtigheid, zuiverheid en distributie gelden ook voor industriële airconditioning.


De stofvangst mechanismen van luchtfilters


We onderscheiden een viertal stofvangst mechanismen:


Zeef-effect


Wanneer een stofdeeltje groter is dan de doorlaat tussen twee vezels van het filtermedium, wordt dit stofdeeltje uit de luchtstroom afgescheiden. Hoe kleiner de doorlaat tussen de vezels en hoe groter de stofdeeltjes, des te beter de zeefwerking is. De luchtsnelheid door het filtermateriaal heeft geen effect op dit stofvangst mechanisme.


Interceptie-effect

Een stofdeeltje dat door zijn kleine diameter de luchtstroom moet volgen, komt zo dicht bij een filtervezel van het filtermedium dat het hiertegen botst. De diameter van zowel stofdeeltje als vezel speelt hierbij een belangrijke rol. Verhoging van de luchtsnelheid maakt de botskans groter.



Inertie-effect

Ook wel traagheidseffect genoemd. Een stofdeeltje dat vanwege z’n grote diameter de luchtstroom niet kan volgen, gaat rechtuit en bots tegen de vezel die de luchtstroom afbuigt. Dit mechanisme is afhankelijk van zowel stofdeeltjes als vezel en tevens van de luchtsnelheid.



Diffusie-effect

Als gevolg van de warmte energie zijn alle deeltjes in een gas of vloeistof voordurend in beweging; de “Brownse” beweging. Hoe hoger de temperatuur en hoe kleiner de deeltjes des te sterker de beweging is. Iedere molecule of vast deeltje volgt hierbij een volkomen willekeurige beweging die zich van het uitgangspunt verwijdert en na zekere tijd terugkeert. Het stofdeeltje wordt als het ware vele malen groter en botst tegen de vezels van het filtermateriaal. De brownse beweging speelt vooral een rol bij colloïdale deeltjes. De diffusiewerking neemt toe bij daling van de luchtsnelheid en is verder afhankelijk van vezeldiameter en compactheid van het filtermedium. Het is het voornaamste stofvangst mechanisme van microfijnfilters en hepafilters.

Filter indeling


Indeling in klasse van een aantal filtertypen die gebruikt worden in systemen:


Toepassing of proces

Stof opvangprestatie

Filter efficiency

Filter

klasse

Grove filtering:

Bescherming tegen Insecten,

textiel draadjes en grove deeltjes

Bescherming van

15 – 20 µm

50 – 80% opvang


G1

G2

Middelmatig niveau filtering:

Bescherming tegen pollen, toegepast in simpele ventilatiesystemen

Bescherming van

5 – 15 µm


80 – 99% opvang

G3

Hoog niveau filtering;

Toegepast in airconditioningsystemen, keuken apparatuur en verfcabines

Bescherming

Tot < 5µm

filter voor fijn filter

>90% opvang

G4

Toegepast in inblaas mengsystemen voor in restaurants, scholen en supermarkten

Bescherming

tot < 2µm

40 – 60% DSE

F5

Effectief tegen alle voorkomende stof

Airconditioningsystemen voor laboratoria, kantoren theaters, computer ruimten en spuitcabines

Bescherming

Tot < 1µm

60 – 90% DSE

F6

F7

Effectief tegen olienevel, bacteriën.

Airconditioningsystemen van

cleanrooms etc

Bescherming tot

< 1µm

90 – 95% DSE

F8

F9

Hoge effectiviteit tegen bacteriën, rook en sprays.

Toepassing in operatiekamers en productieruimten voor medicijnen en chips.

Proces afhankelijk

95–99,9% NaCl

>95%@ 0,3 µm

H10

Toepassing in bacterie vrije ruimten en operatiekamers.

Proces afhankelijk

99,9–99,99% NaCl

98 –99,99%@ 0,3 µm

H11

H12

Hoogste luchtkwaliteiteisen

Steriele ruimten.

Proces afhankelijk

99,99 –99,999% NaCl

99,997–99,999%@ 0,3 µm

H13